Goede Citotoets leidt zelden tot hoger schooladvies voor leerling

De eindtoets voor het basisonderwijs is het afgelopen jaar door ruim 62.000 leerlingen uit groep 8 beter gemaakt dan de basisschool had verwacht. Deze leerlingen komen in aanmerking voor een hoger schooladvies, toch kreeg maar 1 op de 5 leerlingen dat. En dat is volgens staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker te weinig en in strijd met de wet.

Benieuwd naar de score van basisscholen in jouw buurt? Bekijk het op de kaart.

Een hoop scholen weigeren hun schooladviezen aan te passen en negeren daarmee de scores van eindtoetsen, blijkt uit gegevens van DUO die Buurtfacts analyseerde. Zo gaf de Eben Haezerschool in Barneveld geen enkele van de 53 leerlingen die beter dan verwacht scoorden, een hoger schooladvies. En van de 81 leerlingen van Rooms-Katholieke basisschool De Fontein in Den Haag die in aanmerking kwamen, kregen uiteindelijk slechts 5 een hoger schooladvies.

‘Ongewenst’

Van alle scholen waar meer dan tien leerlingen in aanmerking kwamen voor een hoger schooladvies weigerden liefst 815 scholen ook maar één advies aan te passen. Tot frustratie van Staatssecretaris Dekker van onderwijs. Hij noemt de weigering van scholen ongewenst en in strijd met de wet (doc). De scholen die nauwelijks leerlingen een hoger schooladvies geven, krijgen dan ook bezoek van de onderwijsinspectie.

Diezelfde inspectie constateerde vorig jaar dat de afkomst van leerlingen van invloed is op het schooladvies. Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen bij gelijke resultaten gemiddeld een lager schooladvies dan leerlingen met hoogopgeleide ouders. De staatssecretaris laat uitzoeken of dit ook geldt voor het wel of niet ophogen van het schooladvies.

Schooladvies versus eindtoets

Op basis van de prestaties van een leerling over de gehele schoolperiode bepalen scholen het schooladvies. Dat kan bijvoorbeeld praktijkonderwijs, vmbo-bl, havo of vwo zijn. De eindtoets in groep 8 (Cito-toets, Route-8 of IEP) geldt als een extra meetmoment, maar is niet bepalend. Dat was voorheen wel het geval.

Als het advies uit de eindtoets meer dan een half niveau afwijkt van het oorspronkelijke schooladvies, komt een leerling wel in aanmerking voor een aangepast schooladvies. Het afgelopen schooljaar gold dit voor ruim 62.000 leerlingen. Slechts 12.729 van hen kregen daadwerkelijk een hoger schooladvies.

link naar artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *